Børn og unge

 

Diabetes: Billedbog giver tryghed

25-11-2015

Valdemars mor, Rikkie Bilager, tjekker hans blodsukker. Men også i børnehaven har de takket være en billedbog nu styr på, hvordan de skal tage sig af et barn med diabetes. Foto: Christer Holte.

Rikkie Bilager, der er ressourcepædagog i Esbjerg Kommune, har lavet en bog til sin søns børnehave for at lære børn og voksne om, hvordan hverdagen ser ud for en diabetiker download several pdfs at the same time. Det giver tryghed og klare aftaler.

Af Mikkel Prytz

Femårige Valdemar sidder med en insulinpind i hånden og viser den frem til kameraet. Han har indlæggelsesarmbånd på. I baggrunden hænger ledninger og slanger. Det er tydeligt, scenen stammer fra et hospital.

På næste foto viser Valdemar stolt den såkaldte seksløber, som bruges til at prikke en bloddråbe frem i fingeren, når han skal måle sit blodsukker precautionary power of attorney to download. Og på de næste fotos igen leger han med hospitalsklovnen Sally. Valdemar får en rød næse på ligesom hendes.

Billederne stammer fra den bog, hans mor har lavet til Valdemars børnehave. For Valdemar har diabetes type 1, og så er der pludselig mange informationer og aftaler, der skal være på plads mellem institution og forældre.

»De andre børn har taget godt imod bogen herunterladen. Der sidder tit nogle og kigger i den, eller Valdemar tager den frem og fortæller ud fra billederne. Mange forældre har også kigget i den og fået en forståelse for sygdommen,« fortæller Valdemars mor, Rikkie Bilager, der har lavet bogen for at informere pædagogerne om sygdommen, men også har sørget for, at der er billeder og tegninger til børnene.

»Mange har ikke stor viden om diabetes, men der er til gengæld mange fordomme. Jeg syntes, det var vigtigt at fortælle om Valdemars sygdom ud fra hans synspunkt,« siger Rikkie Bilager, der arbejder som ressourcepædagog i Esbjerg Kommune download evv documents.

Bare en pylremor
Det var til Valdemars femårsundersøgelse tidligere på året, at familien begyndte at få diabetes tæt ind på livet. Lægen spurgte, om der var noget at bemærke, og Rikkie Bilager gav luft for sin bekymring.

For Valdemar havde i den seneste tid klaget over kvalme og hovedpine Brenner download for free. Halsen var også lidt hævet, og han havde kastet op.

»Det er nok bare mig, der er en pylremor,« sagde Rikkie Bilager til sig selv.

Lægen bad dem komme igen efter fire uger til en synsprøve, men i den næste tid fik drengen det værre.

»Hans tøj blev større på ham, og han blev panisk, hvis han ikke kunne spise eller drikke lige nu og her. Han skulle tisse hele tiden, og pludselig tissede han også i sengen herunterladen. Men jeg sagde til mig selv, at der nok var en naturlig forklaring,« husker Rikkie Bilager.

Diabetes
Indtil en af pædagogerne i børnehaven spurgte, om han kunne have diabetes.

»’Børn på fem år får da ikke sukkersyge,’ tænkte jeg. Men jeg kunne ikke lade være med at google det, og ud af de 10 symptomer på sygdommen, jeg læste om, havde Valdemar de 9,« fortæller moren winamp kostenlos herunterladen deutsch.

»Den 4. juni 2015 er en dag, vi aldrig glemmer, for da startede en helt ny tilværelse for os; et liv med en dreng med diabetes,« tilføjer moren.

Hverdagen begynder
Da familien var blevet klædt på til at møde hverdagen igen, skulle Valdemar tilbage til børnehaven bewerbung ausbildung kostenlos downloaden.

»Pædagogerne havde mange spørgsmål og var nervøse for, om de kunne klare den opgave. Men de tog udfordringen flot op, og vi fik et godt samarbejde i gang,« fortæller Rikkie Bilager.

Hun mødtes tidligt i forløbet med lederen, som søgte om ekstra ressourcetimer i den første tid. Hospitalet stillede både en diætist og en sygeplejerske til rådighed, som kom ud i institutionen og fortalte om sygdommen dr web download for free. Børnehaven sørgede også for at lægge en vagtplan, så der altid var en kontaktpædagog med kendskab til Valdemars sygdom på arbejde, mens han var der.

»Jeg skrev selv et brev til alle forældrene og fortalte, at de bare skulle komme til mig, hvis der var spørgsmål. Ikke noget med at hviske om det her, vi skal jo lære at leve med sygdommen gratis filezillaen. Og der er ikke brug for at tage særlige hensyn. Valdemar skal ikke sidde til en fødselsdag og spise gulerødder, mens de andre får slik,« siger Rikkie Bilager, der er taknemmelig for børnehavens måde at håndtere Valdemars sygdom på.

Stor hjælp
Hun fortæller, at hendes hjemmelavede bog om Valdemar og diabetes har været en stor hjælp for personalet i børnehaven.

»Når der kommer vikarer eller personale fra andre stuer, så føler de sig trygge i at kunne slå op og se, hvad man skal gøre. Og det er vigtigt, for det er jo et stort ansvar, institutionen har fået,« siger hun.


7 gode råd når et barn får diabetes

  • Invitér hurtigt familien til et møde. Børn reagerer forskelligt på diabetes, og forældrene er bedst til at forklare barnets signaler
  • I det hele taget er et godt samarbejde med forældrene alfa og omega. Udfyld sammen en samarbejdsaftale med konkrete anvisninger på, hvordan barnet skal håndteres – det giver tryghed for alle parter
  • Gennem et diabetesambulatorium kan der aftales besøg i institutionen af sygeplejerske og/eller diætist
  • Lær de andre børn om diabetes, så sygdommen afdramatiseres
  • Støt barnet i at sætte ord på de tanker, det gør sig om sygdommen
  • Udpeg en eller flere kontaktpersoner i institutionen, der har særligt kendskab til sygdommen, og indret bemandingsplanen efter, at der altid er en kontaktperson til rådighed, mens barnet er i institution
  • Søg evt. om ekstra ressourcer til at håndtere den nye situation

Kilde: Tina Linaa, Diabetesforeningen

kilde: http://www.bupl.dk/fagbladet_boern_og_unge/nyheder/diabetes_billedbog_giver_tryghed?opendocument

diabetes_artikel_1 diabetes_artikel_2